Systematisk våldsprevention

i öppen ungdomsverksamhet

“VIOLENCE CAN BE PREVENTED.
THIS IS NOT AN ARTICLE OF FAITH, BUT A STATEMENT
BASED ON EVIDENCE”

— WHO (2010) Violence prevention: the evidence

Alla ungas rätt till en trygg öppen ungdomsverksamhet förutsätter att denna är fri från våld. För att nå dit krävs ett systematiskt våldsförebyggande arbete, byggt på kunskap och som dokumenteras och följs upp på ett sätt som ger underlag för framtida förbättringsåtgärder.

KEKS har därför, med stöd av Jämställdhetsmyndigheten, tagit fram ett stödpaket för de verksamheter som vill utveckla sitt våldsförebyggande arbete, bestående av tre delar:

  • En utbildning kring våld och vad som är framgångsfaktorer i ett våldsförebyggande arbete.

  • En självskattningsenkät som hjälper verksamheterna att se sina starka och svaga sidor och vad som kan behöva utvecklas.

  • Dokumentation via nya gemensamma taggar i The Logbook och nya frågor i mötesplatsenkäten hjälper verksamheterna att följa upp det vardagliga arbetet och se var och när man behöver vidta åtgärder.

Samtliga delar utgår från tre våldspreventiva förändringsfaktorer; kunskap om våld, en genusförändrande ansats samt aktiva åskådare.

Stödpaketet fungerar oavsett hur och i vilken omfattning du idag arbetar med våldsprevention och du kan läsa mer nedan.

Kunskap om våld

Att förebygga våld kräver kunskap om våld. Vi behöver förstå kopplingen mellan det lindriga och grova våldet. Vi behöver också ha en samsyn i hur vi definierar våld samt ha kunskap om, och förstå vilka risk- och skyddsfaktorer som finns.

En genusförändrande ansats

Likaväl som kopplingen mellan lindrigt och grovt våld är central, måste vi uppmärksamma sambandet mellan destruktiva könsnormer och våld. Framför allt handlar det om maskulinitetsnormer och dess koppling till våld. Att ha en genusförändrande ansats i arbetet innebär att vi utmanar och försöker förändra dessa normer.

Aktiva åskådare

Att aktivera åskådare innebär att vi stärker oss själva och vår omgivning i att agera mot våld när det uppstår. Det handlar om att ta fram strategier för att ingripa och stoppa våld.

Vad menar vi med våld?

“Våld är varje handling riktad mot en annan person,
som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker,
får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill”

— Per Isdal, Meningen med våld, (2001)

Vi erbjuder stöd i ert systematiska arbete

  • Utbildning

    Vi erbjuder nu en heldagsutbildning på temat universell våldsprevention. Syftet är att öka kunskapen kring våldsförebyggande arbete och därmed stärka verksamhetens förmåga att förebygga och stoppa våld.

  • Dokumentation

    För att arbeta systematiskt krävs det att vi dokumenterar och följer upp vårt arbete. I The Logbook kan du nu tagga inlägg utifrån förekomst av våld, aktiva åskådare och en genusförändrande ansats under arbetspasset.

  • Självskattning

    Syftet med en självskattning är att tillsammans i personalgruppen identifiera hur vi ser på olika frågor kopplade till våldsprevention.
    Varför svarar vi olika? Vilka är våra behov som grupp och individer för att kunna arbeta våldspreventivt på ett bättre sätt?