Dags att planera inför Mötesplatsenkäten

Mötesplatsenkäten genomförs veckorna 41-43 varje år. På denna sida hittar du tips inför genomförandet. Längst ner på sidan kan du ladda ner stödmaterial som till exempel personalinstruktioner och olika översättningar av enkäten.

Från och den 7 oktober 2024 hittar du länken till enkäten via er sida i The Logbook.

Datum 2024

7-27/10 Mötesplatsenkäten och nyckeltal öppna

28/10-3/11 Nyckeltal och lägga in pappersenkäter

10/10 kl 13.00 Presentation Nyckeltal: Så fyller du i dem

2/12 Resultatet publiceras på The Logbook

3/12 kl 13.00 Årets resultatpresentation

Två nya frågor

I årets mötesplatsenkät har vi lagt till två frågor som en del av det arbete vi gemensamt bedriver för att stärka det systematiska våldspreventiva arbetet i öppen ungdomsverksamhet. Genom att få ungdomarnas svar på hur ofta de upplever att någon gör det otrevligt för andra samt om personalen ifrågasätter könsnormer, får ni viktig information. Detta kan användas för att analysera två grundläggande delar i våldsförebyggande arbete: att upptäcka lindrigt våld och att jobba genusförändrande.

De nya frågorna hittar ni under rubriken “Hur är det när du är i verksamheten?”.

Händer det att någon gör det otrevligt för andra?

Svarsalternativ: Alltid, Oftast, Ibland, Sällan, Aldrig, Vet inte

Frågeförklaring: Det kan finnas personer som beter sig så att andra inte trivs eller mår dåligt. Tänk på om du har sett eller varit med om detta när du varit här.

Personalen brukar ifrågasätta könsnormer. (t.ex. att killar inte behöver vara macho)

Svarsalternativ: Ja, Nej, Vet ej

Frågeförklaring: Könsnormer är förväntningar på att du ska vara på ett visst sätt beroende på vilket kön du har.

Du ska svara ”ja” om personalen exempelvis brukar påpeka att könsnormer inte ska begränsa hur man är, eller vilka aktiviteter man väljer att delta i.

Du ska svara ”nej” om personalen inte brukar göra detta.

Hur pratar vi om enkäten med de unga?

Börja med att inventera vilken kunskapsnivå personalen har, både fast anställda och timmisar. Det är viktigt att alla känner till varför vi gör Mötesplatsenkäten och vilka frågor som ungdomarna svarar på. Se till att alla läser både frågorna i enkäten, personalinstruktioner och frågeförklaringarna. Det är ett gott tecken om era besökare ställer frågor om enkäten, därför är det extra viktigt att vara påläst och förberedd.

Förbered svar på vanliga frågor

Varför frågar ni om till exempel mina betyg, mina föräldrars bakgrund, om jag varit i kontakt med soc eller polisen eller om jag har en funktionsvariation?

Ni kan svara ungefär så här:

Vi vill ta reda på om alla som besöker oss har samma chanser och behandlas likvärdigt, oavsett var ni kommer ifrån eller vilka utmaningar ni kan ha stött på. Genom att förstå olika bakgrunder och situationer kan vi jobba för att skapa rättvisa förutsättningar för alla. Det handlar om att se om det finns någon skillnad i hur vi bemöter er. Vi vill bara få en bättre bild av hur vi kan skapa en mer inkluderande och stödjande miljö för er alla.

Mer information

Läs dokumentet Frågeförklaringar 2024. Om du fortfarande har frågor - kontakta Ylva Medin på kansliet, ylva.medin@keks.se.

Koll på din attityd?

Vår egen attityd till Mötesplatsenkäten spelar en stor roll för vilket gensvar vi får från ungdomarna. Hela personalgruppen måste vara insatta och positivt inställda. Det finns såklart många sätt att uppmuntra ungdomarna att svara på enkäten, så sätt fart på kreativiteten! Engagera gärna ungdomar i förarbetet.

För att er verksamhet ska vara med i sammanställningen krävs att ni fått in minst 15 fullständiga enkätsvar. För att ni ska kunna få könsuppdelad statistik krävs att ni har fått in minst 15 fullständiga enkätsvar från tjejer respektive killar.

Starta en kampanj

  1. Titta på ert resultat från förra året.

  2. Välj ut tre frågor eller områden där ni utvecklats och gjort förändringar.

  3. Formulera detta och gör det visuellt för era besökare genom bilder, film, teater, musik eller något annat.

Genom att göra detta visar ni att ni tar enkäten och deras svar på allvar. Alla tre stegen kan ni genomföra tillsammans med ungdomarna om ni vill. 

Första gången?

  1. Läs enkäten

  2. Välj ut och visa exempel på tre frågor från enkäten som ni tror är viktiga för er verksamhet.

  3. Formulera detta och gör det visuellt för era besökare genom bilder, film, teater eller något annat. Berätta att det kan innebära förbättringar för dem om det svarar på enkäten. 

Dessa steg går såklart också att genomföra tillsammans med ungdomarna. 

Morötter!

  • Skapa en tävling för personalen i de olika mötesplatserna. Till exempel, mötesplatsen med störst procentuell ökning av antalet svar vinner ett fint pris, en vandringspokal?

  • Utlottning bland ungdomarna som svarar på enkäten. Alla som svarar på enkäten skriver upp sitt namn på en lista. När enkätperioden är över, eller när ni presenterar ert resultat drar ni en vinnare. 

  • Alla som svarar på enkäten får en dricka, godis eller liknande.

Sprid denna film i era sociala kanaler

Också viktigt

  • Tydlighet – Det ska vara lätt att förstå

  • Enkelt – utgå från frågor som är viktiga för er verksamhet

  • Ta hjälp – om ni tycker att detta är svårt, ta hjälp av andra, till exempel era ungdomar. Fråga dem om de vill vara med och utforma er kampanj. Kanske finns det andra funktioner inom er kommun till exempel verksamhetsutvecklare eller kommunikatörer. 

  • Lokalt – utgå från er mötesplats, inte hela kommunen. Det lokala engagerar mer.

Ladda ner